Uitstelleritis als stressor
U bent van plan om de kelder op te ruimen. Op weg naar beneden loopt u langs de tafel en daar ligt de post op. U maakt de post open en u vindt een brief die nog afgewikkeld moet worden. Dan moet de hond worden uitgelaten en u bedenkt dat hij nog geborsteld moet worden. U kunt de borstel niet vinden en gaat zoeken in het keukenkastje. U ontdekt dat het daar een puinhoop is en dat het afwasmiddel op is. U gaat naar de supermarkt en komt daar een vriendin tegen,die al een tijdje geen aandacht van u heeft gehad. U gaat daar dus mee praten. U bedenkt dat er nog eten gekocht moet worden en dat u nog naar de drogist moet voor hoofdpijntabletten. Het is dan 5 uur en er is nog niets wezenlijks gebeurd op die dag. U bent moe en voelt zich schuldig. In de kelder is nog niets veranderd.
Herkent u zich hierin?
De vicieuze cirkel
Er ligt al maanden een klus op u te wachten. Iedere keer als u eraan denkt levert het weer stress op. Er bekruipt u een onbehaaglijk gevoel. Er is iets niet in orde. U probeert rust te vinden, maar er knaagt nog iets. U komt dus niet tot rust en kunt zich niet ontspannen. De stress neemt toe. De motivatie om de klus te klaren neemt af. De cirkel is rond.
Stress in het algemeen
Stress is een reactie op een spannende gebeurtenis. Het lichaam maakt zich klaar om hierop te reageren. De hersenen geven signalen af en uw lichaam maakt adrenaline en noradrenaline aan. Deze staat van verhoogde actie stelt het lichaam in staat tot een vecht- of vluchtreactie. U kunt de confrontatie aangaan of deze vermijden en er voor vluchten. De spierspanning is optimaal voor die reacties.
Als u geen gehoor geeft aan deze vecht- of vluchtreactie, ontstaat er een basisspanning die blijft aanhouden. Het lichaam kan zich niet meer ontspannen en tankt niet bij. Het gaat zijn reserves aanspreken bij het aanhouden van stressvolle situaties. Dit kan resulteren in een gevoel van machteloosheid en andere emotionele reacties. U gaat piekeren en zich zorgen maken. Kenmerken van stress zijn concentratieverlies, van de hak op de tak springen, besluiteloosheid en minder geïnteresseerd zijn in de dingen om ons heen. Dat is wat de inleidende anekdote beschrijft.
Als deze toestand van teveel stress lang aanhoudt kan dat leiden tot lichamelijke reacties zoals hart- en vaatziekten, maag- en darmstoornissen, lage rugpijn en/of een burn out.
Het is dus belangrijk om met stress te kunnen omgaan.
Coping
Uzelf leren stress te hanteren wordt ook wel “coping” genoemd. Een lichte mate van stress leidt tot een functionele (d.w.z. een nuttige, bruikbare) spanning die het individuele prestatieniveau verhoogt. Dat is precies wat u nodig heeft om die kelder op te ruimen.
Teveel stress verlaagt juist het prestatieniveau en werkt blokkerend.
Het is dus verstandig om te leren zuinig en effectief om te gaan met de energie die we hebben.
Teveel stress geeft chaos in uw hoofd. Ruimte in uw hoofd maken, helpt om het teveel aan stress te verminderen. Stel bijvoorbeeld duidelijk vast wat u vandaag wilt doen en schrijf dat op. Daarmee creëert u nieuwe ruimte in uw hoofd. Dingen van u afschrijven, helpt ook prima om ruimte te krijgen. U kunt zo dat waar u zich druk over maakt aan de kant zetten.
Maak uw dag minder stressvol door:
· Maak een prioriteitenlijstje voor de dag.
· Plan tijd in voor onverwachte gebeurtenissen.
· Neem één klus en maak die ook af.
· En vooral: doe één ding tegelijk.
· Ga wat minder in uw hoofd zitten en wat meer in uw lijf door letterlijk te gaan bewegen (wandelen, fietsen e.d.).Het lichaam krijgt dan waar het om vraagt en de stress zal verminderen.
Leer te “copen” met de stress van uitstelleritis en doorbreek daarmee de vicieuze cirkel!
Bij Het ZaterdagInstituut kunt u ook deelnemen aan de workshop Uitstelstress.